Waarschuwing over invloed van Sint-janskruid op de anticonceptiepil

door Redactie

Pilgebruikers opgelet! Het RIVM waarschuwt voor het combineren van Sint-janskruid met andere medicijnen. Vooral met betrekking tot de anticonceptiepil. Het slikken van dit supplement, dat onder andere wordt genomen om slaaptekort en depressie tegen te gaan, kan de werking van de pil negatief beïnvloeden.

Sint-janskruid en de pil

Het kruid van de gele plant wordt gebruikt in de vorm van pillen, kruiden en thee. Het zou dus werken tegen slapeloosheid en sombere gevoelens, maar in een uitzending van Radar waarschuwt men met klem over de negatieve effecten van Sint-janskruid op andere medicijnen, zoals antidepressiva, chemotherapie- en dus ook de anticonceptiepil. Deze informatie is op zich niet nieuw, maar RIVM waarschuwt hier wel opnieuw voor.

Toch een ongeplande zwangerschap

Het percentage van mensen dat alsnog zwanger raakt na het slikken van de pil zit onder de 1%. Het is dus als anticonceptiemiddel erg betrouwbaar! Toch moet je het niet combineren met Sint-janskruid, aangezien dit de werking aanzienlijk doet verminderen. Dat vertelt internist-oncoloog Ron Mathijssen in een interview met Radar.

Dit komt doordat het kruid de concentraties van de anticonceptiepil verlaagt. Er zijn gevallen bekend van mensen die, ondanks het slikken van de pil, toch zwanger werden na het gebruiken van supplementen met Sint-janskruid.

Klachten over Sint-janskruid

Ook mensen die de anticonceptiepil niet gebruiken, kunnen klachten krijgen na het gebruiken van Sint-janskruid. Zo is je huid gevoeliger voor verbranden als je in de zon zit. Ook zijn er meldingen van diarree, duizeligheid en angstgevoelens, aldus het RIVM.

Het advies is dus: neem geen productie waar Sint-janskruid in is verwerkt. Zeker niet als je de pil of andere medicijnen gebruikt. Ga in gesprek met je huisarts als je wel Sint-janskruid hebt gebruikt terwijl je de pil slikt. Eventueel moet je extra anticonceptie gebruiken tot het kruid uit je systeem is. Voor meer informatie over middeltjes om betere te slapen kun je advies vragen bij de apotheek of drogist.

Meer lezen over de pil:

Pil vergeten? Dit moet je nu doen

Ongepland zwanger en nu?

4 grote misverstanden over anticonceptie

Beeld: Pexels

Dit vind je ook leuk

Laat een bericht achter