Anticonceptie zonder hormonen

door Redactie

We horen wel vaker verhalen over hoe hormonale anticonceptie je lichaam in de war kan brengen. Is dit waar? En welke anticonceptie zonder hormonen is dan misschien geschikter?

Wat zijn hormonen?

Iedereen heeft hormonen. Ze zijn heel natuurlijk en essentieel voor jou als mens. Hormonen worden ook wel signaalstoffen genoemd. Ze geven seintjes aan onze cellen en zetten ze aan tot activiteit. Ze regelen alles. Zo zorgt ons geslachtshormonen naast onze ovulatiecyclus en voortplanting ook de stoelgang, de suikerwaarden, het energieniveau en de vecht-of-vluchtreacties. Maar ook onze gemoedstoestand: hoe we ons voelen, en hoe we onszelf en anderen zien. Je geslachtshormonen zijn een belangrijk onderdeel van jou als persoon.

Invloed van hormonale anticonceptie op je hormonen 

Hormonale anticonceptie heeft al jaren een slechte reputatie. De synthetische hormonen die erin zitten kunnen namelijk ervoor zorgen dat je je anders voelt. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van heftige mood swings, huidproblemen, minder zin in seks en een depressie. De laatste jaren is er daarom steeds meer aandacht voor anticonceptie zonder hormonen. 

Anticonceptie zonder hormonen en betrouwbaarheid 

Steeds meer vrouwen kiezen vanwege de bijwerkingen liever voor een hormoonvrije methode. Deze hebben dan wel minder bijwerkingen, maar zijn vaak ook minder betrouwbaar. Toch zijn er ook hormoonvrije oplossingen die net zo betrouwbaar zijn als hormonale anticonceptie.

Welke anticonceptie zonder hormonen zijn er?

anticonceptie zonder hormonen

1. Koperspiraal

Een koperspiraal bevat geen hormonen. De zaadcellen worden inactief gemaakt door de stof koper en voorkomt dus een bevruchting. Daarnaast zorgt het koper er voor dat je baarmoederslijmvlies dikker wordt en de innesteling van een eventueel tóch bevrucht eitje wordt voorkomen. 

2. Mannencondoom

Het condoom is uniek als anticonceptiemiddel, het beschermt je namelijk tegen een zwangerschap en een SOA. Het mannencondoom doe je om de penis voor penetratie en vangt het sperma op nadat de man klaarkomt. Ook wordt het aangeraden om een mannencondoom te gebruiken bij het pijpen en aftrekken omdat een SOA ook overdraagbaar is via handen en mond.

3. Vrouwencondoom

vrouwencondoom

Een vrouwencondoom is een voorbehoedmiddel die latexvrij is dat een vrouw in haar vagina draagt. Het beschermt tegen een zwangerschap en tegen een SOA.  Het ziet eruit als een lang zakje met aan beide uiteinden een rubberen ring. Er is een open kant met een grote ring en een gesloten kant met een kleine ring. De grote ring steekt uit de vaginaopening. Het condoom kan gebruikt worden tijdens de penetratie. Het condoom voorkomt dat het sperma toegang heeft tot de baarmoeder van de vrouw, zodat een bevruchting niet mogelijk is.

4. Pessarium

Een pessarium is een voorbehoedmiddel in de vorm van een siliconen of latex kapje dat je in je vagina tegen de baarmoedermond plaatst. In het kapje wordt een gel gesmeerd waardoor er geen bevruchting kan plaatsvinden. Eén exemplaar kost zo’n veertig euro en gaat twee jaar mee. Het pessarium kan een uitkomst zijn als je geen hormonale anticonceptie, koperspiraal of condooms wilt gebruiken. Je kunt het pessarium tot maximaal twee uur voordat je tussen de lakens duikt inbrengen. Als je klaar bent, laat je het kapje 6 tot 24 uur zitten zodat alle zaadcellen dood zijn. Benieuwd hoe je het moet inbrengen en er weer uit moet halen? Neem een kijkje in ons boek! En een tip; lees altijd de bijsluiter voordat je het pessarium gebruikt.

5. Sterilisatie

Een sterilisatie is een heftige, definitieve keuze. Bij sterilisatie van een vrouw worden de eileiders afgesloten, zodat het sperma de eicellen niet meer kan bereiken en bevruchten. Er zijn twee mogelijkheden om een vrouw te steriliseren: via de buikwand en via de baarmoeder  Bij de sterilisatie van de man worden de zaadleiders dichtgemaakt, zodat er geen zaadcellen meer in de prostaat terechtkomen. Als een man dan klaarkomt heeft hij nog wel ejaculaat.

Welke natuurlijke methodes zijn er?

1. Kalendermethode & standaarddagenmethode 

kalendermethode anticonceptie zonder hormonen

De kalendermethode en standaarddagenmethode, ook wel periodieke onthouding genoemd, zijn de simpelste methodes van natuurlijke anticonceptie. Op het moment dat je mogelijk vruchtbaar bent zorg je dat je geen onbeschermde penetratie, seks hebt. 

2. De temperatuurmethode

De temperatuurmethode gaat een stapje verder dan de kalendermethode. Het principe is hetzelfde, maar om de vruchtbare dagen vast te stellen meet de vrouw bij deze methode ook haar temperatuur. Je kan namelijk je progesteronstijging zien in je lichaamstemperatuur. Door dit te meten kan je dus zien wat je onvruchtbare en vruchtbare dagen zijn.

Er zijn nog veel meer natuurlijke anticonceptie zonder hormonen die we ‘natuurlijke methodes’ noemen. Dat zijn Billingsmethode (cervixslijmobservatie), Sympto­thermale methode en Coïtus interruptus. Benieuwd? Neem een kijkje in De Anticonceptiebijbel!

Beeld: Pexels

Dit vind je ook leuk

Laat een bericht achter