
Wat is een hormoonspiraal?
Een spiraal is een intra-uterien anticonceptiemiddel, dat houdt in dat het in de baarmoeder wordt geplaatst. Er zijn twee types: het hormoonspiraal en het koperspiraal. Die laatste bevat geen hormonen.
Het hormoonspiraal kent twee soorten: Mirena en Kyleena. De Kyleena bevat minder hormonen dan de Mirena en is kleiner.
Pearl-Index: 0,1-0,2
Hoe werkt een hormoonspiraal?
Een hormoonspiraal wordt door een daarvoor opgeleide arts in de baarmoeder geplaatst. Vijf jaar* lang geeft het dagelijks een kleine hoeveelheid hormonen (progesteron) af. De hormonen voorkomen dat de zaadcellen de eicel bereiken en dat een bevruchte eicel zich kan innestelen.
*Recentelijk is het duur van het Minera-spiraal naar 6 jaar veranderd. De Kyleena mag je 5 jaar inhouden.
In het begin kun je last krijgen van spotting. Dit is spontaan bloedverlies. Hoelang dit duurt verschilt per persoonlijk. Sommige vrouwen worden na ongeveer een halfjaar helemaal niet ongesteld.
Hoe gebruik je de hormoonspiraal?
Het hormoonspiraal hoef je dus zelf niet te plaatsen. Dit wordt door een huisarts, gynaecoloog of verloskundige gedaan. Voordat het spiraaltje kan worden gezet, moet je een negatieve chlamydiatest hebben. De beste timing voor het plaatsen is wanneer je ongesteld bent, dan is je baarmoedermond een stukje open. Het plaatsen kan pijnlijk zijn, dat verschilt wel per persoon. Na het plaatsen ben je meteen beschermd tegen een zwangerschap. Ongeveer zes weken na de plaatsing keer je terug naar de arts voor controle.
Het verwijderen van een spiraal kan na vijf jaar (Minera-spiraal 6 jaar) – of eerder, als je niet tevreden bent. Laat dit altijd door een arts doe, trek niet zelf aan de touwtjes. Ook het verwijderen kan pijn doen, hoewel dit per persoon verschillend is.
Good to know: Het zetten van een spiraaltje kan een drempel zijn voor mensen die een seksueel trauma hebben.

Ervaringen met Mirena- of Kyleena-spiraal
In de reacties onder dit artikel kun je ervaringen van andere mensen te lezen. Ook kun je hier zelf (anoniem) je verhaal kwijt.
1 Reactie
Ik ben 24 jaar en heteroseksueel. Sinds april 2021 heb ik de Kyleena spiraal, daarvoor +- 10 maanden zonder anticonceptie en van 2015-2020 heb ik de pil geslikt.
De reden om te stoppen met de pil was dat ik graag wilde weten of mijn cyclus snel op gang zou komen. Mijn schoonzus heeft namelijk geprobeerd om zwanger te worden, na 10 jaar de pil te slikken. Het duurde zo’n 2 jaar totdat ze een regelmatige cyclus kreeg en daarna nog 2 jaar voordat het lukte zwanger te worden. Een enorm vervelende periode die ik graag wil voorkomen. Daarnaast was de coronaperiode als single een goed moment om dat te proberen.
Gelukkig kwam mijn cyclus snel op gang en ik merkte ook een aantal andere dingen. Ten eerste dat ik vrij snel een aantal kilo’s afviel en ten tweede dat mijn emoties wat minder afgevlakt waren dan ten tijde van de pil. Toen kon ik niet snel blij zijn of verdrietig; alles was ‘wel prima’.
Verder heb ik niet echt last gehad van de pil. Mijn menstruaties waren altijd oké; 3-5 dagen, vaak had ik genoeg aan één a twee tampons overdag en ik lekte bijna nooit door. Ik had ook geen last van krampen of andere pijnen.
De reden om aan de Kyleena spiraal te gaan was voornamelijk dat ik minder hormonen in mijn lichaam wilde hebben. Het plaatsen viel mee qua pijn en in de twee dagen erna heb ik maar beetje vloei gehad en af en toe een klein krampje. Daarna heb ik in augustus een week lang een beetje gevloeid, maar verder niet ongesteld geweest. Fysiek dus enorm voordelig!
Wat ik wel als enorm nadeel heb ervaren is mijn mentale gesteldheid. Sinds ik de spiraal heb heb ik last van hele erge stemmingswisselingen en kan vooral enorm piekeren over de kleinste dingen. Dat vind ik dan enorm stom maar in plaats van relativeren en het loslaten ga ik dan piekeren over dat ik het stom vind dat ik ga piekeren. Op dat soort dagen herken mezelf helemaal niet, want hiervoor was relativeren echt my middle name. De dokter heeft mij geadviseerd om zeker een half jaar te wachten om te kijken of het overgaat; ‘vaak weet je dan pas wat een spiraal precies doet voor jou lichaam’. In de afgelopen maanden komen de piekermomenten steeds minder vaak voor, maar ze zijn nog niet weg. Daarom ben ik er over na aan het denken om hem weg te laten halen. Jammer, want de fysieke effecten zijn top voor mij!
P.s. Ik heb veel met vriendinnen hierover gesproken. Hierbij hoor ik voornamelijk het volgende: dat ze wel nog licht maandelijks bloeden met de kyleena spiraal, maar verder geen mentale klachten hebben. Bij mij viel het kwartje net de andere kant op helaas, maar het is dus heel persoonlijk hoe je lichaam erop reageert.