Pil vergeten? Dit moet je nu doen

door Redactie

Help! Je bent de pil vergeten. First of all: voel je niet schuldig. Het kan de beste overkomen. Als je je pil bent vergeten, is het wel belangrijk om gelijk te bepalen welke stappen je nu moet ondernemen.

Let op: dit gaat over de combinatiepil. Lees ook wat je moet doen als je de minipil vergeet.

Geef eerst antwoord op de volgende vragen

 • In welke week ben je je pil vergeten? (week 1, 2 of 3?)
 • Hoeveel pillen ben je vergeten?

2. Eén pil vergeten

Ik ben 1 pil vergeten te nemen in week 1 (dag 1 t/m 7)

 • Neem de vergeten pil alsnog in, dit betekent meestal dat je 2 pillen op een dag moet nemen. Neem de overige pillen uit de strip in op het tijdstip dat je normaal de pil neemt. Zo blijf je beschermd tegen zwangerschap. Je hoeft geen morning-afterpil te nemen. 

Ik ben 1 pil vergeten te nemen in week 2 (dag 8 t/m 14)

 • Neem de vergeten pil alsnog in, dit betekent meestal dat je 2 pillen op een dag moet nemen. Neem de overige pillen uit de strip in op het tijdstip dat je normaal de pil neemt. Zo blijf je beschermd tegen zwangerschap. Je hoeft geen mmorning-afterpil te nemen. 

Ik ben 1 pil vergeten te nemen in week 3 (dag 15 t/m 21)

 • Neem de vergeten pil alsnog in, dit betekent meestal dat je 2 pillen op een dag moet nemen. Neem de overige pillen uit de strip in op het tijdstip dat je normaal de pil neemt. Zo blijf je beschermd tegen zwangerschap. Je hoeft geen morning-afterpil te nemen. 

3. Twee of meer pillen vergeten

Ik ben 2 of meer pillen vergeten te nemen in week 1 (dag 1 t/m 7)

 • Neem de laatst vergeten pil in. Neem de overige pillen uit de strip in op het tijdstip dat je normaal de pil neemt. Gebruik naast de pil ook een condoom de volgende 7 dagen dat je seks hebt. Neem de morning-afterpil als je in de afgelopen 5 dagen seks hebt gehad.

Ik ben 2 of meer pillen vergeten te nemen in week 2 (dag 8 t/m 14)

 • Neem de laatst vergeten pil in. Neem de overige pillen uit de strip in op het tijdstip dat je normaal de pil neemt. Gebruik naast de pil ook een condoom de volgende 7 dagen dat je seks hebt. Een morning-afterpil is niet nodig.

Ik ben 2 of meer pillen vergeten te nemen in week 3 (dag 15 t/m 21)

 • Neem de laatst vergeten pil in. Neem de overige pillen uit de strip in op het tijdstip dat je normaal de pil neemt. Begin daarna meteen met een nieuwe strip (dus geen stopweek). Gebruik naast de pil ook een condoom de volgende 7 dagen dat je seks hebt. Een morning-afterpil is niet nodig.

4. In verschillende weken de pil vergeten

Ik ben in verschillende weken mijn pil(len) vergeten te nemen

 • Je bent nu niet beschermd tegen zwangerschap. Maak een afspraak met je huisarts of gynaecoloog. Gebruik naast de pil ook een condoom als je seks hebt.

5. Te laat gestart met de pil

Ik ben 1 dag te laat gestart met de pil

 • Als je 1 dag te laat gestart bent met een nieuwe pilstrip ben je niet beschermd tegen zwangerschap.Gebruik naast de pil ook een condoom de volgende 7 dagen dat je seks hebt. Neem de morning-afterpil als je in de afgelopen 5 dagen seks hebt gehad.

Ik ben 2 of meer dagen te laat gestart met de pil

 • Als je 2 of meer dagen te laat gestart ben met een nieuwe pilstrip ben je niet beschermd tegen zwangerschap. Gebruik naast de pil ook een condoom de volgende 7 dagen dat je seks hebt. Neem de morning-afterpil als je in de afgelopen 5 dagen seks hebt gehad.

Situaties waarin de pil niet goed werkt

Niet alleen wanneer je de een pil of meerdere pillen bent vergeten in de nemen, is je anticonceptie minder betrouwbaar. Ook bij de volgende situaties moet je misschien de pil opnieuw nemen.

Diarree of braken

Moet je binnen 3 uur na het innemen van de pil overgeven? Of krijg je binnen 4  uur waterdunne diarree? Dan is het niet zeker of de pil werkt. Het kan zijn dat de pil nog niet (helemaal) in het lichaam is opgenomen en je de rest kwijt bent geraakt via braken of diarree. Neem enkele uren later een nieuwe pil in uit een reservestrip. Wacht daar liefst mee tot de misselijkheid wat is afgenomen. Als je gedurende twee dagen diarree hebt, gebruik dan een condoom tot 7 dagen na het ophouden van de diarree. Als je diarree hebt tijdens week 1 van de pil, neem dan de morning-afterpil als je in de afgelopen 5 dagen seks hebt gehad.

Tijdverschil

 • Als je op reis gaat naar een land met een tijdsverschil moet je je pil op hetzelfde tijdstip als normaal nemen. Bij een tijdsverschil van meer dan 12 uur, overleg je met je huisarts wat je precies kan doen.

Belangrijk: Nadat je de pil bent vergeten kan je menstruatie, ongeacht of je maatregelen hebt genomen, eerder of later komen. Als er in de eerstvolgende stopweek geen bloeding plaatsvindt, kan het zijn dat je zwanger bent. Neem dan contact op met je huisarts. Je kunt daarnaast zelf een zwangerschapstest doen.

Vergeet je de pil vaker?

Merk je dat je steeds vaker de pil vergeet? Dan is een andere anticonceptiemethode wellicht meer geschikt voor je. Er zijn verschillende methoden die betrouwbaar zijn, zonder dat je er elke dag aan hoeft te denken. In de Anticonceptiebijbel lees je meer over alle verschillende soorten anticonceptie.

Als je twijfelt over wat je moet doen, neem dan contact op met je apotheek.

Beeld: Unsplash

Dit vind je ook leuk

Laat een bericht achter