
Wat is de anticonceptiepil?
De anticonceptiepil is een methode met hormonen om een zwangerschap te voorkomen. Bij de combinatiepil slik je drie weken lang slik je dagelijks een pil, dan volgt een stopweek waarin je ongesteld wordt. Er zijn ook uitzonderingen, zoals bij de pil zonder stopweek. Dan slik je extra pillen zonder hormonen. Wel word je gewoon ongesteld. De pil kun je veilig doorslikken, wel kun je dan doorbraakbloedingen krijgen. Bij de minipil slik je dagelijks een pil.
De verschillende anticonceptiepillen
Er bestaat niet één soort anticonceptiepil. Je kunt de verschillende types indelen in twee categorieën.
- Combinatiepil
- Combinatiepil met stopweek
- éénfasepil
- meerfasepil
- Combinatiepil zonder stopweek
- éénfasepil
- meerfasepil
- Combinatiepil met stopweek
- Pil zonder oestrogeen
- Minipil
Combinatiepil
Pearl Index: 0,5-10
De eerste is de combinatiepil, die heet zo omdat het twee soorten hormonen bevat. Namelijk oestrogeen en progestageen. Onder de combinatiepil vallen eenfasepillen en meerfasepillen. Hierin wordt onderscheid gemaakt in pillen met of zonder een stopweek. Bij pillen zonder stopweek worden er placebopillen ingenomen. Je wordt dan nog steeds ongesteld.
Pilsoorten worden ook weleens ‘preparaten’ genoemd.

Pil zonder oestrogeen (minipil)
Pearl Index: 0,7-1,8
De tweede categorie is de pil zonder oestrogeen. Deze bevat één hormoon – progestageen – en is daarom geen combinatiepil. Een andere benaming is minipil.
Deze pil kan een uitkomst zijn voor vrouwen die geen oestrogeen mogen slikken. Bijvoorbeeld als ze borstvoeding geven, een verhoogd risico op trombose hebben, in de overgang zijn.
Hoe werkt de combinatiepil?
De hormonen in de pil voorkomen dat sperma een eicel kan bevruchten waardoor een zwangerschap uitblijft. Hoewel de combinatiepil twee hormonen bevat en de minipil (pil zonder oestrogeen) één hormoon, hebben beide methodes dezelfde werking op het lichaam. De kunstmatige hormonen oestrogeen en progestageen voorkomen een ovulatie, verdikken het slijm in je baarmoederhals zodat sperma lastiger binnenkomt en voorkomt dat het baarmoederslijmvlies rijpt waardoor een eventueel bevruchte eicel niet kan innestelen.
Hoe gebruik je de combinatiepil?
Elke dag slik je één pil uit de strip rond dezelfde tijd. Bij de eenfasepil slik je 21 dagen lang elke dag een pil, dan begint de stopweek waarin je ongesteld (onttrekkingsbloeding wordt. Na de stopweek begin je met een nieuwe pilstrip. Als je een pil zonder stopweek hebt, slik je zeven extra pillen.
Good to know: ook tijdens je stopweek ben je beschermd tegen een zwangerschap.

Ervaringen met combinatiepil
In de reacties onder dit artikel kun je ervaringen van andere mensen te lezen. Ook kun je hier zelf (anoniem) je verhaal kwijt.
2 Reacties
Ik ben studente, 18 jaar en val op mannen en vrouwen.
Ik gebruik al 6 jaar de pil: ethinylestradiol. Ik ben begonnen met de pil omdat ik na een jaar ongesteld geweest te zijn ineens hele erge krampen kreeg. Hierna ben ik het blijven slikken om niet zwanger te worden. Ik heb een tijdje getwijfeld om een spiraal te laten zetten, maar ik bloed nooit heel heftig en vind het daardoor enger om hem te laten plaatsen. Mijn ervaring hiermee is dat ik elke drie maanden een stop week in plan en soms in die drie maanden toch bloed. Sinds ik aan de pil ben begonnen heb ik erg last van hormonen. Ik ben sneller emotioneel of geïrriteerd, vooral tijdens mijn stop week. Verder vergat ik wel eens mijn pil. Vandaar dat ik de morning after pil twee keer heb genomen.
Ik ben hetero, 31 jaar en werk als Management Assistent. Op dit moment gebruik ik een hormoonspiraal, eerder heb ik de combinatiepil Qlaira geslikt. Dit een een meerfasenpil.
Ik ben alle jaren erg blij geweest met de Qlaira. Omdat 1 van de 2 hormoonsoorten een lichaamseigen hormoon is, reageerde ik veel minder heftig (‘moodswings’) op deze pil dan de ‘gewone’ pil. Het is gemakkelijk in gebruik, omdat je de pil altijd blijft doorslikken (dus kans op vergeten is klein). En omdat de pil op en afbouwt in hormonen, was mijn menstruatie ook altijd geleidelijk (bij ‘gewone’ pil 7/8 dagen, met Qlaira een dag of 4/5). Het nadeel is alleen wel dat je de pil niet kunt doorslikken, dus menstruatie overslaan of verschuiven is geen optie.