Je bent niet lang geleden bevallen, geeft je kindje borstvoeding en je wil (weer) anticonceptie gebruiken. Dan moet je er rekening mee houden dat niet elk anticonceptiemiddel geschikt is. Wij leggen je uit welke opties niet aan te raden zijn en welke wel!
Waarom niet geschikt?
Niet elk anticonceptiemiddel is geschikt wanneer je borstvoeding geeft. Sommige anticonceptiemiddelen beïnvloeden de kwaliteit en hoeveelheid borstvoeding. Dit komt door de hormonen progestageen en oestrogeen. Je kunt dus het beste methodes gebruiken die dit niet of weinig bevatten.
Welke anticonceptie is niet geschikt?
De anticonceptiepil, pleister en ring
Deze drie hebben één ding gemeen en dat is dat ze alle drie de hormonen progestageen en oestrogeen bevatten. Je hebt ook een pil met alleen progestageen, maar die wordt niet zo vaak voorgeschreven. De World Health Organisation adviseert deze anticonceptie niet te gebruiken in de borstvoedingsperiode, althans, niet in de eerste zes maanden. De oestrogenen in de combinatiepil beïnvloeden je melkproductie en de samenstelling van de moedermelk negatief. Ook kan oestrogeen in de moedermelk komen en dit zou invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van je baby.

Welke anticonceptie is wel geschikt?
Prikpil
De prikpil kan je gebruiken wanneer je borstvoeding geeft. De hormonen in de prikpil gaan een beetje over in de moedermelk, maar dit heeft geen negatieve invloed op de samenstelling, kwaliteit of hoeveelheid van de moedermelk. Wel kan je de prikpil pas na 6 weken laten plaatsen.
Anticonceptiestaafje
Onderzoek heeft laten zien dat het anticonceptiestaafje geen negatieve invloed heeft op de kwaliteit en de hoeveelheid van de borstvoeding. Ook is aangetoond dat het gebruik geen invloed heeft op de groei en ontwikkeling van de baby. Geef je borstvoeding, dan dient het staafje ingebracht te worden na de 4e week na de bevalling.
Spiraal
Of je nu voor een koperspiraal of hormoonspiraal kiest, ze worden beide geplaatst wanneer je baarmoeder weer in normale grote is en dit duurt ongeveer 6 weken na de bevallig. Wanneer het slinken van de baarmoeder langzamer gaat, kan er gewacht worden tot 12 weken na de bevalling. Onderzoek heeft laten zien dat het spiraaltje geen invloed heeft op de kwaliteit en hoeveelheid van je borstvoeding, dit is dus geschikte anticonceptie voor tijdens je borstvoeding!

Ben je wel vruchtbaar als je borstvoeding geeft?
Als je borstvoeding geeft en nog niet je menstruatie hebt gehad, dan is de kans dat je zwanger wordt klein. Borstvoeding geven houdt namelijk de eisprong tegen en zorgt er dus voor dat je minder vruchtbaar bent. Houd er wel rekening mee dat je toch zwanger kunt worden. Van de 1000 vrouwen die alleen borstvoeding geven en nog niet hun menstruatie hebben gehad, worden per jaar 20 toch zwanger. Je eerste menstruatie na de bevalling is een risicovolle manier om je vruchtbaarheid te meten. Als je ongesteld wordt, heb je namelijk al een eisprong gehad.
Toch anticonceptiepil, pleister of ring gebruiken?
Wil je toch een combinatiepil, anticonceptiepleister of anticonceptiering gebruiken, dan moet je er rekening mee houden dat je borstvoeding kan verminderen en dat je moet blijven voeden op verzoek. Mocht je twijfelen hierover is het verstandig het met je arts te bespreken.
Meer lezen over anticonceptie:
Waarschuwing over invloed van Sint-janskruid op de anticonceptiepil
Het spiraal is de meest duurzame anticonceptiekeuze
Anticonceptie voor mannen: 50% van de jonge mannen is voor