Je hebt weleens van anticonceptie gehoord, maar weet niet precies het inhoudt? Wat is anticonceptie precies, hoe werkt het en welke verschillende methodes zijn er allemaal? Wij geven je de antwoorden op alle vragen waar je mee zit.
Wat is anticonceptie?
Anticonceptie is een verzamelnaam voor alle manieren waarmee je bevruchting van de eicel (conceptie) voorkomt. Anticonceptie komt in veel soorten en maten. Je kunt onderscheid maken tussen middelen met een stof (zoals de pil en koperspiraal) en zonder stof (bijvoorbeeld condoom en natuurlijke methodes). Middelen zonder stoffen kun je zelf aanschaffen zonder de tussenkomst van een arts. Een sterilisatie is een operatie en is een definitieve vorm van anticonceptie. Deze is wel terug te draaien, maar de kans dat je weer vruchtbaar bent is klein.
Er is één soort anticonceptiemethode die ook SOA”s voorkomt, dat is het condoom. Zowel het mannencondoom als het vrouwencondoom heeft deze twee functies.

Zwangerschap voorkomen
Als je een zwangerschap wil voorkomen is anticonceptie dé manier om dit te voorkomen. Maar er zijn ook andere redenen waarom je een voorbehoedmiddel wilt gebruiken. Denk aan: menstruatie reguleren/uitstellen, hevige bloedingen en buikkrampen verminderen, acne verminderen en een soa voorkomen. Niet alle methodes zijn geschikt voor jou, gelukkig zijn er heel veel soorten en is er altijd iets wat het beste bij jou past.
Is anticonceptie betrouwbaar?
Met betrouwbaarheid bedoelen we de kans op een ongeplande zwangerschap. De betrouwbaarheid van anticonceptie druk je uit Pearl Index. Hoe lager het cijfer, hoe minder groot het risico op een zwangerschap. De meest betrouwbare anticonceptie zijn de hormoonspiraal en Helaas zijn geen methodes nog 100% betrouwbaar. Soms komt dit door slordig gebruik van de persoon zelf. Zo vergeten we heel makkelijk de pil of gaan we onzorgvuldig met een condoom om. Maak de kans op een ongewenste zwangerschap zo klein mogelijk en ga zorgvuldig met je anticonceptie om en lees de bijsluiter goed.

Welke methoden bestaan er en hoe werkt het?
Er zijn veel verschillende anticonceptiemiddelen en voor elk persoon is een andere methode geschikt. Vind je het bijvoorbeeld niet erg om elke dag over je anticonceptie na te denken, dan kan de pil ideaal zijn. Wil je liever hormoonvrije anticonceptie? Dan kan de sympto-thermale methode geschikt zijn. Wil je er liever niet te vaak aan hoeven denken? Dan zou je een spiraal of staafje kunnen kiezen. Ook zijn er steeds meer mensen die natuurlijke methodes kiezen, het is dus helemaal aan jou! Hier leggen we ze kort uit.
Hormonale anticonceptie
- Anticonceptiepil: In de volksmond noemen we de combinatiepil de ‘anticonceptiepil. Er is nog een andere soort: de minipil.
- Anticonceptiepleister: Een pleister die je wekelijks ergens op je lichaam plakt. Na drie weken (en dus drie pleisters) volgt een stopweek.
- Anticonceptiering: Een flexibele ring die je drie weken in je vagina draagt, hierna volgt een stopweek.
- Prikpil: Een prik die een arts ééns per drie maanden toedient.
- Hormoonstaafje: Een arts brengt een staafje in de bovenarm in.
- Morning-afterpil: Een noodpil voor als anticonceptie mislukt.
- Hormoonspiraal: Een arts brengt een T-vormig object met hormonen dat in de baarmoeder.
Anticonceptie zonder hormonen
- Koperspiraal: Een T-vormig object zonder hormonen dat in de baarmoeder wordt gebracht door een arts. Het kan 5 tot 10 jaar blijven zitten.
- Pessarium: Een soort cup met gel die zaad inactief maakt. Het wordt in de vagina gebracht vóór de penetratieseks. Daarna blijft het zo’n 6 uur zitten.
- Mannencondoom: Een elastisch hoesje gemaakt van dun rubber dat je voor de penetratie of pijpen om de penis van de man doet.
- Vrouwencondoom: Een voorbehoedsmiddel van polymeer (latex vrij) dat een vrouw in haar vagina draagt. Het vrouwencondoom voorkomt dat er sperma in de baarmoeder komt.
- Sterilisatie bij vrouwen: Een operatie waarbij de eileiders van de vrouw worden afgesloten, zodat het sperma de eicellen niet kan bereiken en bevruchten. Dit is een eenmalige behandeling en kan je vaak niet terug draaien.
- Sterilisatie bij mannen: Een operatie waarbij de zaadleiders van de man dichtgemaakt worden, zodat er geen zaadcellen meer in de prostaat terecht komen. Dit is een eenmalige behandeling en kan je vaak niet terug draaien.
Natuurlijke anticonceptie zonder hormonen
- Kalendermethode en standaarddagenmethode: Een manier van anticonceptie waarbij de vrouw haar vruchtbare dagen bijhoudt met behulp van de kalender. Op haar vruchtbare dagen vindt er geen penetratie plaats.
- Temperatuurmethode: Een methode waarbij de temperatuur gemeten wordt. Zo worden de onvruchtbare en vruchtbare dagen in kaart gebracht bij de vrouw.
- Billingsmethode: Een methode om te meten bij de vrouw wanneer ze vruchtbaar is door naar het cervixslijm te kijken. Elke dag kijk je ernaar en aan de hand van de kleur en vloeibaarheid kun je achterhalen of je vruchtbaar bent.
- Sympto-thermale methode: Een methode waar ze gebruik maken van drie technieken. De basale lichaamstemperatuur meten, het cervixslijm onderzoeken en de stand van de baarmoedermond controleren. Door deze lichaamstempraturen te meten is deze methode de betrouwbaarste natuurlijke manier om je vruchtbaarheid te meten.
- Coïtus interruptus: Een techniek waarbij de man voordat hij klaarkomt zijn penis uit de vagina haalt.
- Geen penetratie: Een manier om niet zwanger te worden is ook om helemaal geen penetratie te hebben.
Wil je meer weten over wat anticonceptie is? In De Anticonceptiebijbel beschrijven we maar liefst 20 methodes, de werking op je hormonen en hoe je het beste een keuze maakt.
