Het spiraal is de meest duurzame anticonceptiekeuze

door Redactie

Het kiezen van de juiste anticonceptie is erg belangrijk. Je wilt goed beschermd worden tegen een zwangerschap, maar je wilt ook dat je je er goed bij voelt. Als je duurzaamheid ook wilt meenemen in je keuze, dan kom je uit het spiraaltje uit.

CO2 besparen met anticonceptie

Je gebruikt waarschijnlijk anticonceptie om te voorkomen dat je kinderen krijgt, maar wist je dat dit ook heel duurzaam is? Je bespaart meer CO2 bespaart door het niet krijgen van kinderen, dan dat je autovrij leeft. Dat vertelt Marc Davidson, hoogleraar filosofie van duurzaamheid en milieu aan de Radboud Universiteit aan het NRC. Je bespaart zo’n 58,6 ton CO2 als je geen kinderen krijgt.

Vissen met hormonen

Toch hebben hormonale anticonceptie ook gevolgen voor het milieu. Volgens milieu-onderzoeker Rik Oldenkamp moeten we die niet onderschatten. Het zit namelijk zo: wanneer je bijvoorbeeld de pil slikt, neemt je lichaam hormonen op maar niet alles. De restjes pas je uit en komen in het riool terecht, waarna het daarna in het water beland. Dit komt omdat niet al deeltjes goed gefilterd kunnen worden. Als zo’n pil vol met hormonen al een groot effect heeft op een mens, moet je nagaan wat het doet met vissen en schaaldieren. Deze dieren nemen deze hormonen op, omdat ze door ons in het water terecht komen. Het is al een keer in het Verenigd Koninkrijk aangetoond dat een mannetjes vis vrouwelijke geslachtskenmerken ontwikkelde. Het kan dus verstandig zijn om voor een duurzame optie te kiezen.

Maar wat is die duurzame optie dan? Het spiraaltje is de juiste keuze, want deze gaat 5 jaar mee in je lichaam. Minder afval en dus ook duurzamer. Je hebt de keuze uit een hormoonspiraal en een koperspiraal. Die laatste heeft geen hormonen, dus zou volgens bovenstaande theorie het meest duurzaam zijn.

Meer weten over anticonceptie? Koop De anticonceptiebijbel en ontdek wat de beste methode voor is.

Bron: NRC

Dit vind je ook leuk

Laat een bericht achter