Ongepland zwanger en nu?

door Redactie

Als je ongepland zwanger raakt, staat je wereld even stil. Je staat voor een moeilijke beslissing. Ga je het kindje houden of breek je de zwangerschap af? Wanneer je een zwangerschapstest hebt gedaan en deze positief is, moet je eerst contact opnemen met de huisarts. Ook als je nog niet weet wat je met de zwangerschap wilt doen.

Weet je nog niet of je zwanger bent? Lees dan wat je moet doen in het artikel ‘Ik ben overtijd, ben ik zwanger?

Ongepland zwanger: de zwangerschap afbreken

Er zijn een aantal manieren om een zwangerschap af te breken:

Overtijdbehandeling: 7 tot 16 dagen overtijd

Een overtijdbehandeling kun je laten doen als je 7 tot 16 dagen overtijd bent. De behandeling bestaat uit een zuigcurettage: met een heel dun plastic buisje wordt de inhoud van de baarmoederholte leeggezogen.

Als je nog maar heel kort zwanger bent (korter dan 7 dagen overtijd), wordt de behandeling uitgesteld. Anders is er een kans dat de behandeling niet lukt. Vanaf dat je een week overtijd bent kan de behandeling wel worden uitgevoerd. 

Ben je langer dan 16 dagen overtijd? Dan geldt een wettelijk verplichte bedenktijd van vijf dagen. Deze tijd gaat in vanaf het eerste gesprek met een (huis)arts. Het aantal dagen ‘overtijd’ wordt gerekend vanaf het moment waarop je eigenlijk ongesteld had moeten worden.

ongepland zwanger

Abortuspil: 9 weken overtijd

De abortuspil kun je tot 9 weken na het begin van je laatste menstruatie gebruiken. Er zijn twee verschillende medicijnen. Op de 1ste dag van de behandeling krijg je een medicijn dat ervoor zorgt dat het zwangerschapshormoon niet meer werkt (mifepriston). Twee dagen later neem je een ander medicijn dat buikkramp veroorzaakt en een ‘miskraam’ opwekt (misopriston). Dit kan een aantal uren duren. Als je de abortuspil slikt, kun je last krijgen van misselijkheid, diarree en soms hevig bloedverlies. Voordeel van de abortuspil vergeleken met de andere behandelingen is dat je gewoon thuis bent. 

Zuigcurettage: 6 tot 12 weken overtijd

Ben je 6 tot ongeveer 12 weken zwanger en heb je nog nooit een kind gebaard? Dan kan de zwangerschap afgebroken worden met een zuigcurettage. Dat werkt zo: de baarmoedermond wordt gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. Daarna wordt de baarmoedermond iets opgerekt zodat er een plastic zuigbuisje kan worden ingebracht. Met dit buisje wordt de vrucht weggezogen. Je voelt dan waarschijnlijk een vrij hevige, maar korte menstruatiekramp. De hele ingreep duurt bij elkaar 5 tot 15 minuten. Naderhand kun je enkele dagen last hebben van buikkrampen. Ook kun je bloed verliezen, ongeveer net zoveel als bij een normale menstruatie.

Na de behandeling krijg je een recept voor antibiotica en een informatiebrief mee. In deze brief staan aanwijzingen en tips voor de periode na de abortus

Vanaf 13 weken ongepland zwanger

Ben je langer dan 13 weken ongepland zwanger? Afbreken is nog mogelijk, maar niet in alle klinieken. Er zijn verschillende methoden voor. In Nederlandse klinieken en ziekenhuizen kan abortus tot ongeveer 22 weken. Na deze ingreep moet je vaak wat langer in de abortuskliniek blijven om uit te rusten. Overnachten is vrijwel nooit nodig.

Voor advies en informatie over ongepland zwanger zijn en je mogelijkheden kun je contact opnemen met de huisarts.

Handige websites

Voor moeders tot en met 23 jaar: tienermoeders.nl

Kaart met abortusklinieken: Zorgkaartnederland

Informatie en hulp bij ongeplande zwangerschap: Fiom

Overzicht abortusklinieken Nederland: NGVA

anticonceptiebijbel

Dit vind je ook leuk

Laat een bericht achter