De pil terug in het basispakket?

door Redactie

De anticonceptiekosten liggen nu vooral bij mensen met een baarmoeder, maar waarom zit de bijvoorbeeld pil niet in het basispakket? Het blijft helaas een discussie want sommige partijen zijn voor en anderen tegen. Hoe het allemaal zit leggen we je uit!

Hoe zit het nu?

Op dit moment is de pil gratis voor tot 18 jaar. Voor personen tussen de 18 en 21 zit de pil nog wel in de basisverzekering, maar geldt het eigen risico. En dan wanneer je 21 jaar mag je het zelf betalen. Gelukkig wordt het wel door sommige aanvullende verzekeringen vergoed, maar dit is vaak een uitzondering.

Waarom is de pil uit het basispakket gehaald?

Dit is een zeer goede vraag. De anticonceptiepil is in 2011 uit de basisverzekering gehaald met als argument; ‘anticonceptie heeft geen medische noodzaak’. 

Waarom anticonceptie in het basispakket?

Of de pil in het basispakket moet komen of niet bepalen de overheid en de partijen. Sommige politieke partijen zijn voor. Zij vinden dat elke vrouw toegang moet krijgen tot optimale anticonceptie. Dit mag dus niet afhankelijk zijn van je financiële situatie. De politieke partij de PvdA kwam met een motie om het weer terug in het basispakket te doen. Anticonceptie is volgens hun geen luxe maar noodzaak.

Anticonceptie is een kwestie van zelfbeschikking en daarom moet anticonceptie voor iedereen makkelijk te krijgen zijn. Mocht je het niet kunnen betalen neemt dit een hele grote keuze van je af. Hoewel de prijs van een anticonceptiepil misschien niet meteen heel hoog lijkt, is de pil voor veel mensen niet het beste anticonceptiemiddel. Bij sommige pilgebruikers kan de pil voor heftige negatieve bijwerkingen zorgen die belemmering vormen. Vooral de duurdere vormen van anticonceptie zoals spiralen en sterilisatie is voor sommige mensen moeilijk te betalen.

Wanneer anticonceptie in het basispakket terugkeert, zal dit relatief lage kosten hebben. De Nederlandse samenleving dekt dan samen de lasten. Ook zorgt het huidige beleid voor ongelijkheid. Van alle mensen die anticonceptie gebruiken is 4% man en 96% vrouw. Dat anticonceptie niet in het basispakket zit zorgt dus voor een ongelijke situatie, omdat vrouwen in het overgrote deel de rekening moet betalen. Best wel apart aangezien (bijna) iedereen van de voordelen van anticonceptie geniet. Voor conceptie is immers een bevruchtbare vrouw én man nodig. Anticonceptie in het basispakket kan ongewenste zwangerschappen voorkomen, ongewenste zwangerschappen en abortussen kosten ons ook geld en zorgt vaak voor veel persoonlijk leed. Door anticonceptie in het basispakket te houden, is de kans groot dat het aantal ongewenste zwangerschappen kleiner wordt.

Waarom zijn sommige partijen tegen?

Toch zijn niet alle partijen voor de pil in het basispakket. Het zou geen medische noodzaak zijn. Dat is interessant, want vrouwen kiezen vaak ook voor anticonceptie om heftige menstruatieklachten te verminderen. Zo zorgt hormonale anticonceptie voor mindering in krampen, bloedverlies en je kan een menstruatie overslaan. Naast dat dit natuurlijk heel fijn is, werken vrouwen hierdoor ook meer, omdat ze zich minder vaak ziek melden. Toch blijven er partijen die vinden dat de persoon die anticonceptie wil gebruiken, het zelf moet betalen.

Wij hopen dat we hier snel verandering in zien! Wat vind jij?

Beeld: Pexels

Dit vind je ook leuk

Laat een bericht achter