Kun je ongesteld worden als je onvruchtbaar bent?

door Redactie

Als we niet zwanger willen raken, zien we onze menstruatie als een teken van ‘alles werkt zoals het moet’, maar dit is niet altijd waar. Want je kan nog steeds onvruchtbaar zijn wanneer je wel bloedverlies hebt. Hoe het precies zit leggen we je uit.

Kun je onvruchtbaar zijn en toch menstrueren?

Tijdens je menstruatie verlies je gedurende 5 tot 7 dagen bloed. Dit is een gevolg van de afbraak van het baarmoederslijmvlies van het niet-bevruchte eitje. Echter kan je ook bloedverlies hebben om andere redenen. Je kan bijvoorbeeld gewoon menstrueren wanneer je eitje niet ‘goed’ is. Dit heeft je baarmoederslijmvlies niet door. Het is zelfs zo dat de meeste vrouwen die onvruchtbaar zijn gewoon bloedverlies hebben.

De oorzaken van onvruchtbaarheid

Er zijn veel verschillende oorzaken voor onvruchtbaarheid. Voor een zwangerschap moeten namelijk verschillende dingen in orde zijn. Zo moet in de eierstok een goede eicel rijpen, de eileiders moeten goed zijn, de baarmoeder moet toegankelijk zijn en voldoende baarmoederslijmvlies hebben. En ook moet de hormoonhuishouding in goed evenwicht zijn. We leggen je hier twee voorbeelden uit waar je wel je menstruatie kan hebben, maar onvruchtbaar bent.

Geen eisprong wel je menstruatie

In een normale cyclus heb je een eisprong, dit is een belangrijk moment in je menstruatiecyclus. Een rijpe eicel verlaat je eierstok en is klaar om bevrucht te worden, wordt je eitje niet bevrucht dan krijg je je menstruatie. Theoretisch gezien zou je dus zeggen als er geen eisprong is komt je menstruatie ook niet, maar dit is niet helemaal waar. Je kan namelijk nog steeds een bloeding krijgen en dit lijkt op een menstruatie. 

Dit heeft te maken met je hormonen. Door je oestrogenen bouwt je endometrium namelijk op en dit moet een keer afgebroken worden, dus krijg je een bloeding. Dit noemen ze officieel geen menstruatie want er is dus geen eitje, het wordt een anovulatie genoemd. Om te checken of je eisprong normaal is kan je een ovulatietest halen bij de drogist. Je kan dus bloedverlies hebben zonder eisprong, maar je bent dan wel onvruchtbaar.

Eileiders

Je hebt twee eileiders, als hier iets mee mis is kan dit grote gevolgen hebben voor je vruchtbaarheid. Je kan verklevingen in de eileiders, bijvoorbeeld na een doorgemaakte chlamydia infectie of één van de eileiders werkt niet goed. Het is moeilijk om te zeggen of je hierdoor nog wel je menstruatie hebt en helemaal onvruchtbaar bent of het zwanger worden lastiger gaat worden. 

Diagnose onvruchtbaarheid

Er zijn naast dat er iets met je eisprong of eileiders is nog meer redenen waarom je onvruchtbaar kan zijn. Daarom is het verstandig om na naar de huisarts te gaan wanneer het na een jaar nog niet lukt om zwanger te worden. De huisarts doet dan een onderzoek en helpt je verder!

Dit vind je ook leuk

Laat een bericht achter