Minipil vergeten te nemen? Dit moet je nu doen

door Redactie

De minipil moet je – in tegenstelling tot de combinatiepil – dagelijks slikken. Als je één pil vergeet, moet je andere stappen ondernemen dan wanneer je een combinatiepil vergeet. Pil vergeten in te nemen? Volg snel de onderstaande stappen.

Minipil binnen 36 uur vergeten

Neem binnen 36 uur de vergeten pil (dus maximaal 12 uur te laat). De pil erna moet je wel op het normale tijdstip innemen. De betrouwbaarheid is dan nog gegarandeerd.

Minipil 36 uur te laat vergeten

Is het langer dan 36 uur geleden dat je de pil hebt genomen? Dan neemt de betrouwbaarheid van de pil af. Ook kan er meer spotting optreden als je de pil een of meerdere keren vergeet. Welke stap je nu moet nemen hangt af van de week waarin je de minipil vergeten bent.

Vergeten in de eerste week van de pilstrip

Neem alsnog de vergeten pil in, ga verder met de strip. Gebruik zeven dagen lang condooms of een pessarium als je (penetratie)seks hebt met een (cis)man. Anders loop je het risico op een zwangerschap. Heb je penetratieseks met een (cis)man gehad in de vijf dagen vóór de dag dat je de pil bent vergeten of heb je de zeven dagen erna geen condooms gebruikt? Ga dan naar de apotheek of drogisterij voor de morning-afterpil.

Vergeten in overige weken van de pilstrip

Hebt u een pil vergeten gedurende de resterende weken van een pilstrip? Neem alsnog de pil in en ga verder met uw schema. De pil is weer betrouwbaar als u deze zeven dagen achterelkaar heeft geslikt. Gebruik condooms in de zeven dagen na het vergeten van de pil.

Als je twijfelt over wat je moet doen, neem dan contact op met je apotheek.

Beeld: Unsplash

Dit vind je ook leuk

Laat een bericht achter