Menstruatie en seks: kun je zwanger raken als je ongesteld bent?

door Redactie

Een van de grootste misverstanden rondom vruchtbaarheid, is dat je tijdens je menstruatie niet zwanger kunt raken als je penetratieseks hebt met een man. Dat is dus niet waar. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je rond of tijdens je menstruatie zwanger wordt, is er toch een kleine kans dat het wel gebeurt.

Hoe groot is de kans dat ik zwanger raak als ik seks heb tijdens mijn ongesteldheid?

De kans om zwanger te worden als je seks hebt tijdens je menstruatie is erg klein. Als je echter onbeschermde seks hebt gehad, is het nog steeds mogelijk om zwanger te raken tijdens je menstruatie.

Om te begrijpen hoe dat kan, is het belangrijk dat je weet hoe je cyclus werkt:

  • Je cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en duurt tot de eerste dag van je volgende menstruatie.
  • Ongeveer 10 tot 16 dagen voor het begin van je volgende menstruatie ovuleer je, en dat is wanneer een van je eierstokken een eitje afgeeft.
  • Als je hebt geovuleerd, ga je de luteale fase in, wanneer de nu lege follikel het corpus luteum ontwikkelt, dat het hormoon progesteron produceert.
  • Het slijmvlies van de baarmoeder wordt dikker ter voorbereiding op de implantatie van een bevrucht ei.
  • Als je niet zwanger raakt, gaat het eitje in de baarmoeder, dalen de hormoonspiegels en werpt de baarmoederwand slijmvlies af wanneer je aan je volgende menstruatie begint.

Je bent het meest vruchtbaar rond de tijd dat je ovuleert. Hoewel het ei slechts 12 tot 24 uur na het loslaten leeft, kun je zwanger worden, zelfs als je seks hebt op dagen voordat je ovuleert, omdat sperma tot vijf dagen in je lichaam kan leven.

Dus hoe waarschijnlijk is het dat je tijdens je menstruatie zwanger wordt? Nou, het hangt af van een paar factoren zoals:

  • Of je anticonceptie gebruikte of niet;
  • de lengte van je menstruatiecyclus;
  • de lengte van je menstruatie;
  • wanneer je seks had.

De duur van de menstruatiecyclus is doorgaans tussen 28 en 30 dagen, dus je bent meestal vruchtbaar tussen dag 11 en 21, hoewel dit per vrouw kan verschillen. Als je menstruatie 5-7 dagen duurt en je tegen het einde seks hebt, kun je op dag 11 zwanger worden, omdat sperma tot 5 dagen na geslachtsgemeenschap kan overleven.

Je kunt ook zwanger worden als je tijdens je menstruatie seks hebt gehad en een korte menstruatiecyclus hebt, omdat dit betekent dat je een paar dagen eerder ovuleert en dichter bij het einde van je menstruatie.

Zwanger worden tijdens je menstruatie is erg onwaarschijnlijk. Er is echter een kleine kans dat het wel gebeurt.

Kan ik een paar dagen na afloop van mijn menstruatie zwanger raken?

Het is mogelijk, maar wederom onwaarschijnlijk, hoewel er altijd risico op zwangerschap is als je seks hebt zonder anticonceptie. Als je vroeg ovuleert – als je korte menstruatiecycli hebt – kun je tijdens deze tijd van de maand mogelijk zwanger worden. Zodra je ongesteld bent, ga je naar je vruchtbaarheidsvenster, wat betekent dat de kansen om zwanger te worden toenemen naarmate je ovulatie nadert.

Kan ik zwanger raken net voor mijn ongesteldheid?

De kans om zwanger te worden als je twee of drie dagen voor je menstruatie seks hebt, is extreem klein. Omdat het eitje ongeveer 12 tot 24 uur na het vrijkomen leeft, betekent dit dat je vruchtbaarheidsvenster snel na het ovuleren sluit. Er is echter altijd een risico op zwangerschap.

Meer weten over de cyclus, hormonen en anticonceptie? Koop De Anticonceptiebijbel!

Dit vind je ook leuk

Laat een bericht achter