Wanneer is je menstruatiepijn te erg?

door Redactie

We kennen allemaal die nare buikkrampen, maar wanneer is je menstruatiepijn te erg? En wanneer moet je naar de huisarts? Wij leggen je het uit.

Hoe ontstaat menstruatiepijn?

Menstruatiepijn kan je voor en tijdens je menstruatie ervaren. Vaak is dit zeurende pijn en heb je last van krampen. Deze pijn komt doordat er een verminderde bloedtoevoer is en de holle organen uitrekken, zoals de darm en de baarmoeder. De baarmoederspier trekt zich samen om de niet-bevruchte eicel uit je lichaam te persen en ja dit voel je!

Wanneer is de pijn te erg?

Pijn is lastig om te meten, want wanneer weet je of het te erg is? Veel vrouwen die erge menstruatiepijn hebben denken dat dat normaal is, maar dat hoeft dus niet zo te zijn. Als je klachten hebt die je dagelijks leven te veel beïnvloeden, bijvoorbeeld als je hierdoor niet naar werk kan, dan kun je beter naar de huisarts gaan.

Wanneer neem je contact op met je huisarts?

  • Heftige pijn

Pijn en krampen zijn normaal tijdens de menstruatie, niks om je druk over te maken! Maar extreme pijn kan iets anders betekenen. Hevige menstruatiepijn is één van de symptomen van endometriose. Je kan primaire en secundaire dysmenorroe hebben. Bij primaire dysmenorroe heb je een te hoge concentratie prostaglandine. Prostaglandine zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt tijdens je menstruatie, wanneer je een hogere concentratie hebt zijn er sterkere samentrekkingen en meer pijn. Bij secundaire dysmenorroe is er een afwijking aan je baarmoeder of eierstokken verantwoordelijk voor de menstruatieklachten. Je kan dus bijvoorbeeld een ontsteking hebben, zoals een cyste. Pas dus goed op en bij te veel pijn, bel je huisarts!

  • Anders dan normaal

Jij kent je lichaam het beste, is er iets anders? Een verandering in bloed, heftigheid, regelmaat of pijn? Dan is het verstandig om even met je huisarts te bespreken. Het kan niks zijn, maar beter een keer te veel dan te weinig.

  • Extreme PMS-klachten

Een beetje chagrijnig zijn komt veel voor tijdens je menstruatie, maar ben je depressief, prikkelbaar, angstig, slapeloos dan is dat niet zomaar ‘chagerijnig’. Ook kan je last van stemmingswisselingen hebben en suïcidale neigingen. Zo’n drie tot zes procent van de vrouwen heeft last van deze symptomen en hebben Premenstruele Dysfore Stoornis (PMDS). Dit wordt veroorzaakt door je hormonale cyclus. Denk je dat jij hier last van hebt? Trek aan de bel bij je arts!

Dit vind je ook leuk

Laat een bericht achter